Tiesitkö että 404-sivuja voidaan kustomoida, ja että niiden avulla voidaan sekä parantaa sivuston käyttökokemusta että sitouttaa kävijöitä jäämään sivustolle? 404-sivujen rooli on tärkeä etenkin laajoissa sivustouudistuksissa, joiden myötä sivustolla saattaa esiintyä vanhentuneita linkkejä.
404 - virhe vai mahdollisuus?
WTF:n omalla 404-sivulla hälyttää meille ominainen WTF?! -huudahdus. Sivulta ohjataan sivustomme palvelut, blogi, tiimi ja yhteys -sivuille sekä tarjotaan mahdollisuutta hakea etsinnässä ollutta sivua.
Mikä on 404-sivu?
404 on tuttu luku lähes kaikille verkossa liikkuneille. Se on virhesivu, joka kertoo kävijälle, että valitulla URL-osoitteella ei löytynyt sivua. Yleensä web-palvelin muodostaa 404-sivut automaattisesti.
Yleisiä syitä 404-sivulle päätymiseen:
- Käyttäjä yrittää avata sivun, jonka URL-osoite on muuttunut
- Käyttäjä yrittää avata sivun, joka on poistettu
- Käyttäjä on klikannut rikkinäistä linkkiä
- Hakukoneen tuloksissa näkyy vanhentunut osoite, jota käyttäjä klikkaa
- Käyttäjä kirjoittaa itse osoitepalkkiin väärän URL-osoitteen päätteen
Rikkinäiset linkit kannattaa aina pyrkiä korjaamaan, jotta virhettä ei ensinkään esiintyisi. Sivulle voi myös asettaa automaattisen uudelleenohjauksen vanhasta URL-osoitteesta, jos osoite on muuttunut. Kaikkia virheitä ei kuitenkaan voida ennakoida tai huomata heti, joten on hyvä että 404-sivumme toimii apulaisena näissä tilanteissa
404-sivun sisältö
Kuten kaikilla muillakin sivuilla, suunnittelu lähtee käyttäjän tarpeesta. Miten kävijän kulkua sivustolla voidaan helpottaa? Miten saadaan kävijä viihtymään sivustolla virhesivusta huolimatta? Alla esimerkkejä ja vinkkejä 404-sivuille!
- Ilmoita kävijälle tapahtuneesta virheestä. Kävijä voi olla hämmentynyt, kun odotettua sisältöä ei avaudukaan klikatusta linkistä. Heti alkuun onkin hyvä kertoa, että valittua sivua ei löytynyt.
- Linkki etusivulle. Ohjataan käyttäjää takaisin toimivalle ja tutulle sivulle. Voi olla hyödyllistä antaa myös muita sivuston tärkeitä linkkejä tarjolle, kenties kävijä löytää niistä etsimänsä.
- Sivuston hakukenttä. Kävijällä saattaa olla mielessään jokin tietty löydettävä asia, joten parhaiten voi auttaa tarjoamalla hakukentän, jolla kävijä voi etsiä haluamaansa asiaa sivustolta.
-
Kiva teksti ja/tai kuva. 404-sivun kannattaa mukailla sivuston yleistä tyyliä. Jos tyyli antaa periksi, siitä voi kuitenkin tehdä kävijälle hieman yllätyksellisen ja hauskankin!
Tässäpä muutama esimerkki meidän asiakkaiden sivuilta: