Brändinrakennus & luova suunnittelu| Sisällöntuotanto & viestintä|Artikkelit|

Fonttien luettavuus ja saavutettavuus

Typografialla on suuri merkitys kaikessa viestinnässä. Valitsemamme fontti ja se, miten sen tyylittelemme, herättää tekstimme eloon ja tukee viestiä, jonka haluamme välittää. Kaikki fontit eivät kuitenkaan sovi kaikille. Mieltymysten lisäksi syy voi olla niiden luettavuudessa.

Tekstin saavutettavuus ja luettavuus

Saavutettavuus ja luettavuus liittyvät molemmat tekstin ymmärrettävyyteen ja käytettävyyteen.

Luettavuudella viitataan siihen, kuinka helposti lukija ymmärtää kirjoitetun tekstin. Tekstin luettavuus riippuu tekstisisällön selkeyden lisäksi tekstin muotoilusta ja jäsentelystä. Yleisesti linjataan, että päätteettömät (sans-serif) fontit, kuten Arial, toimivat hyvin näytöillä. Painetussa materiaalissa päätteelliset (serif) fontit, kuten Times New Roman, ovat usein helpompilukuisia.

1.jpg

Saavutettavilla fonteilla tarkoitetaan fontteja, joita voivat käyttää kaikki, mukaan lukien henkilöt, joilla on näkövamma, lukihäiriö tai muita lukemiseen tai näkemiseen liittyviä haasteita. Luettavat fontit puolestaan ovat ymmärrettäviä yleisesti, ilman erityistarpeiden huomiointia. Näin ollen saavutettavat fontit ovat aina myös luettavia, mutta kaikki luettavat fontit eivät ole saavutettavia.

Saavutettavuudessa huomioidaan fontin riittävän suuri koko, kirjainten muoto, rivin korkeus, merkkiväli ja rivien pituus ja se, kuinka helposti kirjaimet erottuvat toisistaan. Saavutettavat fontit ovat selkeitä, eli niissä ei ole koristeellisia tai monimutkaisia muotoja. Tekstin tulee erottua hyvin kaikilla taustoilla fontin koon, kontrastin, viivan paksuuden ja värin ansiosta.

2.jpg

On olemassa fontteja, jotka on erityisesti luotu heikkonäköisille, dyslektikoille tai parantamaan lukunopeutta ja ymmärrettävyyttä. Näiden luettavien fonttien yksinkertaisuuteen piiloutuu paljon ajatusta ja tutkimustyötä. Jotkin tällaisista fonteista ovat saavutettavia juuri tietylle käyttäjäryhmälle, mutta ne eivät välttämättä ole paras vaihtoehto kaikille.
 

Tässä muutama nosto suunnittelijan suosimista luettavista fonteista:

 

atkinson.jpg

Atkinson Hyperlegible

Atkinson Hyperlegible on suunniteltu heikkonäköisille, mutta se toimii hyvin kaikille käyttäjille.

Fontin muotoilussa on kiinnitetty erityistä huomiota helposti sekoitettavien kirjainten ja numeroiden, kuten B ja 8, O ja 0 sekä 1, I ja l välille. Kirjainten sisään jäävät suuret alueet, viivojen paksuus, merkkien kulmat ja pitkät ”hännät” helpottavat luettavuutta myös alhaisella kontrastilla.

Näin suunnittelijan näkökulmasta pirun hyvännäköinen fontti!

Lue lisää Atkinson Hyperlegible -fontista (linkki avautuu uuteen välilehteen)


lexend.jpg

Lexend

Lexend-fontti soveltuu niille, joilla on keskittymisvaikeuksia tai lukemiseen liittyviä haasteita, kuten dysleksia. Lexendistä on saatavilla eri levyisiä leikkauksia eri lukutilanteisiin, ja se on varioitavissa henkilön omien mieltymysten mukaan.

Lexend-fontin kehitys lähti liikkeelle havainnosta, että monien ihmisten lukivaikeudet eivät välttämättä johtuneet kognitiivisista puutteista vaan ennemminkin typografisista tekijöistä, kuten kirjainten muodosta, koosta ja välistyksestä 
 

Lue lisää Lexend -fontista ja siihen liittyvästä tutkimuksesta (linkki avautuu uuteen välilehteen)


aptos.jpg

Aptos

Microsoftin ohjelmia käyttävät ovat varmasti huomanneet uuden oletusfontin Aptosin korvanneen aiemmin käytössä olleen Calibrin. Tarkoituksena oli päivittää valikoimaan modernimpi ja luettavampi fontti, ja mielestäni se onnistui mainiosti!

Aptos on selkeä ja helppolukuinen eri kokoisissa teksteissä ja käyttöympäristöissä, eli se soveltuu hyvin sekä digitaalisiin että painettuihin medioihin. Käytettävyyttä lisäävät myös sisarukset Aptos Display, Aptos Narrow, Aptos Mono ja Aptos Serif.

Täältä voit lukea lisää Aptos-fontista (linkki avautuu uuteen välilehteen)

 

Bonuksena haluan nostaa esille myös lukihäiriöisille suunnitellun fontin
 

opendyslexic.jpg

OpenDyslexic

OpenDyslexic on kehitetty helpottamaan lukemista joidenkin dysleksian oireiden kanssa. Kirjaimilla on "painavat pohjat", jotka osoittavat niiden suunnan selkeästi ja estävät kirjaimia kääntymästä ja pyörimästä. Tämä auttaa myös rivien hahmottamisessa. Lisäksi kirjainten muodot on suunniteltu erottumaan toisistaan.

OpenDyslexicin kehitys alkoi suunnittelijan omasta tarpeesta, mutta sitä päivitetään jatkuvasti käyttäjien palautteen perusteella.

Käy katsomassa, näyttääkö OpenDyslexic sinulle helppolukuiselta (linkki avautuu uuteen välilehteen)

 

Saavutettavuus on meidän vastuullamme

Meille mainostoimistona saavutettavuus ei ole pelkkä lisäominaisuus, vaan olennainen osa hyvää suunnittelua. Valitsemme fontit huolella varmistaaksemme, että ne ovat helposti luettavia ja kaikkien saavutettavissa – erityisesti silloin, kun kyseessä on saavutettavuusdirektiivin piirissä olevat toimijat.

Tärkeintä on valita fontti, joka palvelee käyttäjää – ei vain miellytä silmää. Fontin valinta voi kuitenkin olla usein työlästä, sillä fontteja on tarjolla loputon määrä, mutta takaan, että tarjolla on monta sopivaa ehdokasta.

Kysy meiltä lisää!

 


Lue myös nämä