Verkkosivustot & muu digi|

Julkaisujärjestelmät vertailussa: Concrete CMS vs WordPress

Mikä on paras julkaisujärjestelmä? Siihen emme löydä yksimielistä vastausta, mutta nyt vertailussa on kaksi WTF Designin suosimaa CMS-järjestelmää: Concrete CMS ja WordPress.

Julkaisujärjestelmä (CMS, Content Management System), tai toiselta nimeltään sisällönhallintajärjestelmä, on ohjelmisto, joka helpottaa verkkosivustojen sisällön hallintaa ja julkaisemista. Arvioiden mukaan suurin osa verkkosivustoista käyttää jonkinlaista julkaisujärjestelmää.

Selkeästi suosituin julkaisujärjestelmä on WordPress. Me WTF:llä olemme käyttäneet sen lisäksi myös vähemmän tunnettua Concrete CMS -julkaisujärjestelmää, joka sekin on osoittautunut oivaksi alustaksi useiden organisaatioiden sivustoille. Molemmissa järjestelmissä on puolensa, ja niitä voidaan käyttää monipuolisesti erilaisten sivustojen rakentamiseen.

Tämä vertailu auttaa hahmottamaan eroja Concrete CMS- ja WordPress-julkaisujärjestelmissä, jotta sopivimman alustan valitseminen olisi helpompaa.

1. Kohderyhmä

  • Concrete CMS sopii heille, jotka haluavat yritykselleen räätälöidyn ja helposti ylläpidettävän sivuston. Tämä julkaisujärjestelmä on kehitetty erityisesti organisaatioiden tarpeita vastaavaksi, ja on kustomoitavissa hyvin myös mm. intranet- ja extranet-toteutuksiin.
  • WordPress (WP) on tunnetusti monille sopiva valinta, sillä se on maailman yleisin sisällönhallintajärjestelmä. Se on käytössä lähes puolella kaikista maailman verkkosivustoista. Alunperin WP on kehitetty blogialustaksi, mutta on sittemmin kehittynyt lisäosien ja integraatioiden avulla monipuoliseksi alustaksi verkkosivustojen rakentamiseen. WP:n suosiota selittää myös se, että sillä voi rakentaa sivuston vähäiselläkin teknisellä osaamisella.

2. Kustomoitavuus ja laajennettavuus

  • WordPressin laajennukset perustuvat usein teemojen ja lisäosien käyttöön, joita on saatavilla laaja valikoima. Tämä tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet sivuston laajentamiseen ja mukauttamiseen. WordPressillä voi myös toteuttaa verkkokaupan suositun WooCommerce-lisäosan avulla.
  • Concrete CMS käyttää MVC-arkkitehtuuria (Model-View-Controller), mikä helpottaa kehittäjän tekemien kustomontien ja laajennusten rakentamista. Concrete CMS tukee mukautettuja tietorakenteita ja sivumalleja, jotka voidaan rakentaa suoraan käyttöliittymässä. Tämä tekee alustasta erityisen joustavan, kun tarvitaan räätälöityjä sisältörakenteita tai sivupohjia. Concretelle on myös saatavilla rajallinen, mutta laadukas kattaus erilaisia lisäosia.
  • Molemmille alustoille yhteistä on sisäänrakennettu REST API -rajapinta, joka mahdollistaa monenlaisten integraatioiden rakentamisen.
  • Molemmat järjestelmät ovat lisäksi avointa lähdekoodia, mikä mahdollistaa kehittäjien osallistumisen järjestelmän kehittämiseen.

3. Lisäosien tarve

  • Concrete CMS:ssä on itsessään riittävä kattaus sisäänrakennettuja toiminnallisuuksia hakukoneoptimoidun ja sisällöiltään monipuolisen sivuston rakentamiseen. Yksinkertaisimmillaan sivusto ei tarvitse yhtään ulkopuolista lisäosaa. Kehittäjä voi tyylitellä ja kustomoida sivuston sisäänrakennettuja toimintoja vastaamaan yrityksen ilmettä ja tarpeita.
  • WordPress-sivustoja laajennetaan ja kustomoidaan usein erilaisin lisäosin. Tarjontaa on valtavasti, ja valittavissa on sekä maksullisia että maksuttomia lisäosia. Lisäosia on aina mahdollista kehittää myös itse, mutta useimmiten työn on tehnyt puolestasi jo joku tuhansista WP-kehittäjistä.
  • Lisäosien käytössä on tärkeää varmistaa, että asennettavat lisäosat ovat luotettavia ja laadukkaita. Suuri lisäosien määrä voi lisätä yhteensopivuus- ja turvallisuusriskejä, joten on tärkeää huolehtia säännöllisistä päivityksistä ja seurata lisäosien yhteensopivuutta sekä keskenään että alustan version kanssa.

4. Sivuston rakenne ja laajuus

  • Concrete CMS soveltuu monitasoisten, laajojen ja monikielisten sivustojen ylläpitoon. Sen sisäänrakennettu sivukartta ja monikielisyysrakenteet auttavat sivujen hallinnoinnissa.
  • WordPress myös soveltuu laajojen ja monikielisten sivustojen ylläpitoon. WP:n perusversiossa ei ole sisäänrakennettua sivukarttaa tai monikielisyystukea, joten ne vaativat lisäosien käyttöä.

5. Sisältöeditorit

  • WordPressin suosituimpia teemoja, kuten Divi ja Elementor, käytetään usein niiden tarjoamien visuaalisten sivunrakennustyökalujen ansiosta. Näillä työkaluilla käyttäjät voivat lisätä, vetää ja pudottaa sivuelementtejä, muokata sisältöä ja nähdä muutokset reaaliajassa. Työkalut ovat käyttäjäystävällisiä, niillä oppii helposti rakentamaan ja muokkaamaan sivuja.
  • Concrete CMS:ssä vastaava visuaalinen sivunrakennustyökalu on sisäänrakennettuna itse alustaan, joten se toimii saumattomasti myös itse kehitettyjen teemojen kanssa ilman lisäosia. Sisäänrakennettu editori tekee Concretesta joustavan ja käyttäjäystävällisen vaihtoehdon erityisesti räätälöityjen sivustojen hallintaan.

6. Tietoturva

  • Concrete CMS tarjoaa vahvoja tietoturvaominaisuuksia suoraan käyttöön otettaessa. Lisäksi käyttäjät voivat konfiguroida turvallisuusasetuksia, kuten käyttöoikeuksia ja pääsynhallintaa yksityiskohtaisesti.
  • WordPressissä on vahvat tietoturvan perusominaisuudet, mikä on erittäin tärkeää, sillä sen suosio tekee siitä yleisen hyökkäysten kohteen. Sivuston tietoturvaa voi parantaa entisestään hyödyntämällä erilaisia lisäosia sekä ottamalla käyttöön kaksivaiheisen todennuksen kirjautumisessa.
  • Molempien alustojen säännöllinen järjestelmän, lisäosien ja teemojen päivittäminen sekä käyttäjien vahvojen salasanojen käytännöt auttavat pitämään sivustoa turvallisena. Sivuston tietoturvaan vaikuttavat julkaisujärjestelmän lisäksi monet muut asiat.

 

Juuri oikean julkaisujärjestelmän valitseminen voi olla haastavaa. Vielä haastavampaa on siirtyä tutusta järjestelmästä toiseen, vaikka toisinaan se on kannattava ratkaisu. Ota meihin yhteys, jos kaipaat sivustollesi tekijää, ja näkökulmaa julkaisujärjestelmän valintaan!

Jätä yhteydenottopyyntö


Lue myös nämä