Vinkit|

Näin selviät etätyöstä – viisi vinkkiä

Etätyökalut on napattu yhtäkkiä tehokäyttöön, vaikka tuntuu, että Suomessa suhtauduttiin siihen vielä jokin viikko sitten ihan toisin. Meidät on nyt ajettu siihen ympäristöön, missä monet oikeasti tahtoisivatkin työskennellä: kotiin tai muutoin out-of-office-tilaan. Muutos on monille iso, sillä kaikki eivät ole tottuneet etätyöskentelyyn. Jotkut pitävät etätyötä haastavana kun taas toisille se on varsinaista luksusta, tai jopa sitä normiarkea.

Me WTF Designissa olemme tunnetusti olleet jo pitkään etätyöskentelyn ja virtuaalitiimien puolestapuhujia, toimiihan omakin tiimimme pääosin virtuaalisesti etäyhteyksien varassa. Siksipä kokosimme omasta näkökulmasta viisi vinkkiä tehokkaan etätyöarjen haltuunottoon:
 

1. Kommunikoi tiimisi kanssa
Tärkeintä etätyöskentelyssä on se, että kommunikaatio pelaa tiimin välillä myös silloin, kun ei olla kasvotusten. Pitäkää yllä keskustelua chatin tai videopuheluiden avulla. Ota käyttöön esimerkiksi meidän suosima Slack, joka mahdollistaa sujuvan chat-keskustelun. Keskustelua voi käydä jokaisesta projektista, asiakkaasta tai mistä tahansa teemasta omalla kanavallaan. Myös videopuhelut esimerkiksi helppokäyttöisen Google Hangouts -palvelun avulla auttavat sinua ja tiimiäsi pitämään yhteishenkeä yllä. Miltä kuulostaisi vaikkapa virtuaalinen kahvitauko näytön välityksellä?
 

2. Ota vastuuta
Virtuaalitiimissä töiden edistyminen on vahvasti tekijän vastuulla. Työnantajan on luotettava siihen, että hommat hoituvat. Eihän työpaikalla normaalistikaan olla kyttäämässä olan yli, että tehdäänkö niitä hommia oikeasti. Työaikaa ja eri projekteihin käytettyä aikaa voi tarvittaessa seurata esimerkiksi Toggl-työkalulla.
 

3. Löydä hyvä työpiste
Etätyö ei ole laiskottelua tai lomailua, mutta se ei tarkoita, ettetkö voisi tehdä töitäsi vaikkapa sängystä käsin! Etsi itsellesi sopiva työskentelypiste. Jollekulle se on toimiston kaltainen työhuone, kun toinen taas nauttii sohvan nurkasta. Oikeaa vastausta ei ole. Pidä kuitenkin mielessä työergonomia, eihän tässä nyt haluta mitään selkävaivoja!


4. Mahdollista joustava työaika
Keskittyminen saattaa herpaantua kotona herkemmin, joten anna itsellesi aikaa sopeutua uuteen malliin. Työaika saattaa liukua herkästi tavallisen ja totutun toimistoajan ulkopuolelle, eikä se ole aina huono asia. Huolehdi asiakasyhteydet ja työsähköpostit toimistoaikoina, mutta anna itsellesi lupa tehdä muita töitä silloin, kun sinulle sopii. Ota hyöty irti etätyömahdollisuudesta, keskustele tiimisi ja työnantajasi kanssa ja löydä itsellesi sopiva tapa työskennellä.

Muista tauot, mutta pidä myös omasta niskasta kiinni nyt, kun jääkaappi onkin niin lähellä. Keskity työhösi, sulje ympäriltäsi häiriötekijät minimiin ja pistä vaikka herätys, kun on aika käydä hörppäämässä kuppi kahvia. Malta myös hörppiä se kaffe ihan rauhassa vaikkapa söpöjä eläinvideoita katsellen, niin saat kasvoille pienen hymyn ja aivotkin samalla hieman hengähtää. 
 

5. Tee selvä ero sille, mikä on työ- ja mikä vapaa-aikaa
Etätyön haasteena on se, että työ voi imaista helposti mukaansa ja jossain vaiheessa huomaa tekevänsä töitä käytännössä kellon ympäri. Tätä esiintyy etenkin luovilla aloilla, mutta ihan varmasti monella muullakin sektorilla. Päätä etukäteen, mistä mihin teet minäkin päivänä ja pysyttäydy siinä. Jos jokin ihan huikea ajatus jää kesken, kirjaa se ylös ja tartu siihen seuraavana työpäivänä heti ensimmäisenä. On kutkuttava tunne aloittaa työt kun on jotakin inspiroivaa ja innostavaa, mistä aloittaa uusi työpäivä. Älä anna työn haitata vapaa-aikaa, eikä toisinpäin.
 

Entä jos nyt ei olekaan töitä? Tapaamiset ja tapahtumat on peruttu etkä välttämättä voikaan edistää omaa osuuttasi etäkonttorilta. Mieti, olisiko nyt sopiva hetki oman toiminnan kehittämiselle ja sille työlle, jolle muuten ei koskaan löydy sopivaa saumaa. Tai ehkäpä opiskelulle? Tarraa kiinni johonkin, mitä olet jo pitkään halunnut oppia. Esimerkiksi Skillsharessa voit opiskella jos jonkinmoista. Myös työnantajana voit kannustaa tiimiäsi itsensä kehittämiseen.

 

Valmiina hommiin?


Lue myös nämä