Verkkosivustot & muu digi|Vinkit|Artikkelit|

SEO opas | Tekninen optimointi

Hakukoneet arvostavat laadukkaita verkkosivuja. Jos haluat pärjätä Googlen orgaanisissa hakutuloksissa, täytyy sivustosi teknisten ominaisuuksien olla iskussa. Tässä blogissa saat vinkkejä, kuinka parantaa sivustosi näkyvyyttä hiomalla teknistä rakennetta.

SEO, eli hakukoneoptimointi, parantaa verkkosivun sijoitusta Googlessa, sekä muissa hakukoneissa. Tässä blogissa keskitymme siihen, kuinka parannat sivuston teknistä rakennetta ja nostat tulostasi Googlen hakutuloksissa. Suosittelen myös lukemaan toisen blogimme, joka kertoo sisältöjen hakukoneoptimoinnista, ja siitä miten saat haluttua kohdeyleisöä sivustollesi.

Googlen botit kaluavat läpi yli miljardi verkkosivua kuukaudessa. Nämä crawlereiksi nimetyt botit käyvät vierailemassa sinunkin verkkosivullasi keskimäärin kahden viikon välein. Crawlerit arvioivat sivustosi laatua sadoilla algoritmeilla, ja nostavat sijoitusta saamiesi laatupisteiden mukaan. Pientä viilausta voi tehdä aina, mutta yksikään sivusto ei tule ikinä täydelliseksi. Noudattamalla alla olevia ohjeita voit kuitenkin päihittää omat kilpailijasi.

1.     Paranna sivuston latausnopeutta

Yksi tärkeä ominaisuus hakukoneoptimoinnin kannalta on sivuston latausnopeus. Hitaasti latautuva sivusto kerää paljon miinuspisteitä kokonaistulokseen. Voit nopeuttaa sivustosi latausnopeutta näillä konsteilla:

Käytä sopivaa kuvien tiedostomuotoa. Verkkosivulla käytettävien kuvien paras tiedostomuoto on JPG. Voit käyttää myös PNG-kuvia, jotka ovat parempilaatuisia, mutta vievät vähän enemmän tilaa. Vektoroitu SVG-tiedosto on paras ikoneille.

Vältä automaattisesti käynnistyviä videoita, sillä ne hidastavat sivun latautumista merkittävästi. Voit upottaa videosi myös YouTubeen, jotta verkkosivun oma palvelin ei kuormitu.

Lazyloading. Jos samalla sivulla on paljon kuvia, käytä HTML lazy loading -ominaisuutta. Tällöin kuvat latautuvat vasta vähän ennen kuin käyttäjä rullaa kohdalle.

img src="image.jpg" loading="lazy

Saat ilmaisen arvion sivustosi nopeudesta osoitteessa pagespeed.web.dev. Arviointi antaa sinulle suorat vinkit lautausnopeuden parantamiseen.

2.     Mobiiliystävällisyyden parantaminen

Mobiilisivuston nopeus ja helppokäyttöisyys on yksi tärkeimmistä SEO-mittareista. Mobile-first on yksi tapa toteuttaa responsiivisuus kaiken kokoisille näytöille. Siinä lähdetään kehittämään yksinkertaisemmasta näkymästä, eli mobiilista, ja edetään siitä monimutkaisempaan desktop-näkymään.

Mobiilisivuston latausajan tulee olla nopea, ja selaamisen pehmeää. Raskaat animaatiot ja toiminnot voi jättää jopa kokonaan pois mobiiliversiosta.

Varmista, että kaikki sisältö mahtuu ruudulle. Sivuston layoutin tulee olla responsiivinen, eli sen tulee toimia kaikenkokoisilla näytöillä, on laitteena sitten tabletti, tai älypuhelin.

Rakenna mobiilinavigaatio selkeäksi, sekä helppokäyttöiseksi. Navigoinnin pitää olla vaivatonta laitteesta riippumatta.

Voit testata mobiilisivun toimintaa eri mobiililaitteilla käyttämällä Google Chromen ”inspector tool” -työkalua. Avaa inspector tool painamalla f12 tai klikkaamalla sivua oikealla hiirellä ja valitsemalla vaihtoehdon tarkista.

 

Tekninenblogi mobiili1jpg.jpg

 

Muista kokeilla mobiilinäkymää useilla eri laitteilla. Laitetta pääset vaihtamaan näytön yläreunasta.

 

Tekninenblogi mobile2.png

3.     Yleisen käytettävyyden parantaminen 

Navigaation selkeys ja sivuston helppokäyttöisyys. Päävalikon tulee olla saavutettava ja navigoinnin sivustolla tulee olla loogista ja helppoa.

Poista sivuston toimintaa hidastavat turhat toiminnot, kuten raskaat animaatiot ja taustavideot. Selaamisen täytyy olla pehmeää.

Varmista, että URL-osoitteet ovat yksinkertaisia, helppolukuisia ja kuvailevat sivun sisältöä.

Tarkista, että verkkosivusi toimii oikein ja mikään ei ole rikki. Tarkista esimerkiksi kaikkien linkkien ja ankkuritagien toiminta.

Testaa sivustoa ainakin kaikilla yleisimmillä selaimilla. (Chrome, Firefox, Edge, Safari). Erityisesti Safari on nirsoilijan maineessa koodarien keskuudessa.

Käytä reilusti sisäistä linkitystä (päävalikon lisäksi). Näin käytät CTA-painikkeita oikein:

LUE CTA VINKIT TÄÄLTÄ

Helppokäyttöinen ja toimiva sivusto on hakukoneoptimoinnin perusta.

4.     Turvallisuus

Sivuston turvallisuus on yksi tärkeä mittari hakukoneille. Varmista, että verkkosivusi on SSL-suojattu ja että kävijä ohjataan ”https”-osoitteeseen ”http”-osoitteen sijaan.

Käytä lomakkeiden kanssa Google reCAPTCHA palvelua, joka estää lomakkeisiin kohdistuvat hyökkäykset ja spammin.

5.     Google Search Console hakukoneoptimoinnin tukena

Google Search Console on ilmainen palvelu, jonka avulla seuraat sivustosi näkyvyyttä Googlen hakukoneessa. Search Console tarjoaa paljon dataa, sekä hyviä jatkokehitysvinkkejä sivustosi hakukoneoptimointiin liittyen.

Kun haluat olla varma, että Google löytää ja indexoi sivusi, luo sitemap.xml-tiedosto ja lähetä se Search Consoleen.

Ohjeet Search Consolen käyttöönotosta löydät Googlen omilta sivuilta.

 

Bonus vinkit:

Käytä verkkosivujesi juuressa robot.txt tiedostoa. Robot.txt tiedosto kertoo crawler-boteille, mitkä sivut halutaan indexoida ja mitä ei.

Structured data (tietojen jäsentäminen): Jäsentämällä sivuston tietoja voit parantaa hakukonenäkyvyyttä erityisesti verkkokaupoissa. Lisää tietojen jäsentelystä löydät Google omista dokumenteista.

 

Tässä blogissa tutustuit teknisen optimoinnin perusteisiin. Suosittelen seuraavaksi tutustumaan blogiimme Sisältöjen hakukoneoptimointi, josta saat vinkit oman sivustosi sisältöjen parantamiseen.

WTF Designin rakentamissa verkkosivuissa panostetaan alusta asti hakukoneoptimointiin. Jos palvelumme kiinnostaa tai sinulla jäi muita kysymyksiä hakukoneoptimointiin liittyen...

ota meihin yhteyttä


Lue myös nämä