Sisällöntuotanto & viestintä|Artikkelit|

Tekoälyä ja luovuutta

Elämme aikaa, jolloin tekoäly ChatGPT pystyy tuottamaan tekstiä aiheesta kuin aiheesta, myös suomen kielellä. Markkinointiviestinnän arkipäivä tulee muuttumaan vauhdilla tulevien vuosien aikana.

Tekoälyn tuottama teksti paranee ja kehittyy varsin nopealla aikataululla, muutoksen tähän tekee luonnollisen kielen algoritmi. Monet ovat tekoälysovelluksia jo testanneetkin ja mitä todennäköisimmin myös samalla hämmästyneet sen kyvyistä tuottaa tekstiä ja vastata erilaisiin kysymyksiin.
 

Syväoppimiseen perustuva koneoppimismalli

ChatGPT-tekoälyn nimessä lyhenne GPT tulee sanoista Generative Pre-trained Transformer, joka siis tarkoittaa syväoppimiseen perustuvaa koneoppimismallia, sen pyrkimyksenä on tuottaa yhtä luonnollista kieltä, kuin ihmisenkin tuottama. Kieli ja tapa puhua on ”opetettu” datalla, joka löytyy internetistä.

Vuosikymmenien takaa tekoälyn ihmismäisyyden kuuluisin mittari on ollut Turingin testi, jonka mukaan tekoäly on saavuttanut ihmisen älykkyydessä siinä vaiheessa, kun tekoälyn kanssa keskustelua käyvä ihminen ei enää pysty varmuudella erottamaan sitä, tulevatko vastaukset koneelta vai ihmiseltä. Elämme vaihetta, jolloin tämän testin läpäiseminen vaikuttaisi olevan erittäin lähellä. Tekoälyn kanssa voi keskustella laajasti eri aiheista, eikä olisi kovinkaan helppoa erottaa, onko takana ihminen vai tekoäly, ellei tekoäly kieltäytyisi vastaamasta ihmismäisiin kysymyksiin.

Ensimmäinen ChatGPT julkaistiin vuonna 2018, seuraava tuli parin vuoden päästä vuonna 2020 ja tällä hetkellä käytössämme on jo ChatGPT4, kehitystahti on ollut vauhdikas.

ChatGPT ei yritä petkuttaa olevansa ihminen, se on ohjelmoitu kutsumaan itseään koneoppimismalliksi. Kokeile vaikkapa antaa sille nimi tai kysy, onko se käynyt viime aikoina kuntosalilla, näihin kysymyksiin et tule saamaan ihmismäistä vastausta. Mikäli tekoälyn ohjelmointi olisi tehty toisella tavoin, se hyvin varmasti käyttäytyisi kuten ihminen, etkä voisi olla varma siitä, puhutko koneen vai ihan oikean ihmisen kanssa.

Kysyin tekoälyltä ”Onko sinulla perhe?”. Vastaus tuli seuraavasti:

”Ei, minulla ei ole perhettä, koska olen tekoäly, ohjelmisto, joka on luotu auttamaan vastaamaan kysymyksiin ja tarjoamaan tietoa. Minut on suunniteltu toimimaan avustajana erilaisissa tehtävissä, mutta minulla ei ole tunteita, perhettä tai henkilökohtaista elämää.” ChatGPT

 

Tekoäly ei kirjoita puolestasi

Kiinnostavinta on ChatGPT:n kyky tuottaa pikavauhdilla suuriakin määriä tekstiä. Voit esimerkiksi pyytää sitä tekemään erilaisia listoja, kirjoittamaan artikkeli tai uutinen tietystä aiheesta.

Lähivuosien aikana ChatGPT:stä tulee todennäköisesti hyvinkin arkipäiväinen markkinointiviestinnän työkalu. Sitä voi hyödyntää, kuten aiemmin mainitsin, esimerkiksi artikkelien kirjoittamiseen tai itse tuotetun tekstin täydentämiseen. Kerro ChatGPT:lle aihe ja saat nopeasti käyttöösi hyvää raakamateriaalia, jonka voit muokata ja tarkentaa haluamaasi muotoon.

Tekstintuottamisen osalta tietty rajallisuus tulee vastaan. Teksti ei välttämättä ole viihdyttävää ja ”helposti luettavaa”, tekstin tyyli on pitkälti faktaa ja muistuttaa kuitenkin usein enemmän asiallista uutista ja tietokirjan alkutekstiä. Vielä en ole saanut kokonaista tekstiä, jonka voisi julkaista sellaisenaan.
 

Tieto muotoutuu tekstiksi sekunneissa

Tekoäly tulee päivittäiseksi työkaluksi monille aloille. Luoville aloille — vastoin odotuksia — todennäköisesti huomattavasti nopeammin, kuin monelle muulle.

Tekoäly ei nimittäin tule kokoamaan keittiön kaappejasi tai poistamaan lumia kadulta vielä pitkään aikaan, mutta esimerkiksi juuri kirjallisessa työssä se on jo tällä hetkellä loistava apuri.

Kirjoittamisen ja luovien alojen lisäksi tekoäly tulee olemaan tehokas paljon tietoa vaativissa tehtävissä. Hyvänä esimerkkinä voimme ajatella vaikkapa lääkäriä. Tekoälyllä on pääsy massiiviseen määrään tietoa, joissa esimerkiksi lääkkeitä, diagnooseja ja potilaskertomuksia käsitellään. Tekoäly pystyy antamaan vastauksia nopeammin, kuin mihin ihminen ikinä voisi pystyä.

Ole kuitenkin tarkkana tiedon oikeellisuudesta – tekoäly valehtelee varsin sujuvasti!

 

Tekoäly on hyvä apulainen

Tähän vielä loppuun yksi esimerkki tekoälyn kyvystä tuottaa tekstiä. Pyysin tekoälyltä copytekstiä suklaakonvehteja käsin valmistavalle toimijalle.

Tein kolme pyyntöä ja sain seuraavat vaihtoehdot:

01. Taikinasta taidetta: Käsityönä luodut suklaakonvehdit – Hemmottelua jokaiselle makuaistillesi!
02. Makuhermojen tanssi: Ainutlaatuiset suklaakonvehdit, jotka syntyvät intohimosta ja tarkkuudesta.
03. Rakkaudella muotoiltu herkkupala: Käsintehdyt suklaakonvehdit, jotka herättävät aistisi taianomaisesti.

Näiden jälkeen pyysin vielä neljännen ehdotuksen sekä lisää tunnetta. Sain tämän:

Suklaan suloinen sydän: Käsinvalmistetut konvehdit, jotka kätkevät rakkauden jokaiseen puremaan. ChatGPT

 

Näin markkinoinnin ammattilaisen näkökulmasta sanoisin, että vielä tarvitaan aikaa, ennen kuin tekoäly tekee tämän puolestamme. Edelleenkin loistavaa tekstiä syntyy vain harjaantuneen ja taitavan sanojenpyörittelijän luovuuden ansiosta. Ideoiden herättäjänä ja luovuuden synnyttäjänä tekoäly sitä vastoin toimii kyllä varsin hyvin!

 

Mikäli kaipaat luovaa ja luotettavaa sanojenpyörittelijää, olemme apunasi!

Tuotamme kohdeyleisöön purevat ja kanavakohtaiset markkinointisisällöt tarpeen mukaan tai jatkuvan palvelun mallilla. Lue lisää palveluistammepyydä tarjous tai varaa maksuton etätapaaminen Sannan tai Lassen kanssa. 


Lue myös nämä