Sisällöntuotanto & viestintä|Artikkelit|

Www-sivujen suursiivous

Oli kyseessä sitten juuri julkaistut tai vähän vanhemmat nettisivut, kaikki sivut kaipaavat säännöllistä huolenpitoa voidakseen palvella paremmin kävijöitään. Jo pienellä siistimisellä voi parantaa sivujen käyttökokemusta, mutta vaikkapa kerran vuodessa suoritettava perusteellisempi siivous helpottaa sivujen hallintaa myöhemminkin. Näin sivuilla on aina ajantasaista tietoa, johon asiakkaat voivat luottaa.

WTF_Design_www-sivujen_kevatsiivous.jpg

 

Sivujen käyttäjälle selailukokemusta heikentäviä asioita ovat mm. hitaasti latautuvat sivut (esimerkiksi liian isot kuvat sivuilla), harhaanjohtavat tai toimimattomat linkit, vanhentuneet tiedot ja monimutkainen ulkoasu tai navigointi.

Nettisivuja voi lähteä käymään läpi ensin asiakkaan näkökulmasta selaamalla sivuja asiakkaan silmin ja katsomalla kuinka ajantasaiset, miellyttävät ja helpot sivut ovat käytettävyydeltään. Sen jälkeen kannattaa vaihtaa näkökulmaa ja katsoa nettisivuja ylläpitäjän silmin: onko nettisivujen varastoon kertynyt turhaa tavaraa? Ylimääräiset tiedostot ja sivut vievät tilaa ja hankaloittavat sivuston hallintaa.

Tässäpä muutama tärppi, jolla suursiivouksen voi suorittaa:

Vanhentuneet sivut

Kannattaa kiinnittää huomiota tekstien ja kuvien ajantasaisuuteen. Joskus blogikirjoituksiakin voi olla syytä päivittää, jos niissä on esimerkiksi vanhentuneita ohjeita tai yhteystietoja. Blogi- tai uutisjulkaisut, jotka eivät koskaan ole nähneet päivänvaloa sekä kesken jääneet julkaisemattomat postaukset on syytä poistaa, jos ne eivät palvele enää ketään.

Rikkinäiset linkit

Tarkista, mitä sivuston linkeistä avautuu. Toimimattomat linkit kannatta poistaa tai muuttaa linkin kohde uuteen toimivaan osoitteeseen.

Yhteystiedot

Nettisivuilla kaikista tärkein tieto on yleensä yrityksen yhteystiedot. Tarkista, että kaikki tiedot ovat ajan tasalla ja linkit toimivia. Tarkista myös sosiaalisen median linkit.

Suuret kuva- tai videotiedostot

Todella suuret tiedostot hidastavat sivun latautumista. Suuret kuvat kannattaa optimoida nettisivuille sopivaan kokoon. Voit tarkistaa esimerkiksi tällä Googlen työkalulla, onko sivullasi liian suuria kuvia. Työkalu kertoo sivustosi latausnopeudesta tietokoneella ja mobiilissa, näyttää muita hyödyllisiä tietoja sivustostasi, sekä antaa korjausehdotuksia.

Turhat tiedostot

Julkaisujärjestelmän mediakirjastoon voi ajan saatossa kertyä iso kasa tiedostoja. Esimerkiksi kuvat ja videot voivat viedä paljon tilaa, joten käyttämättömät tiedostot on hyvä poistaa.

Muistathan tarkistaa säännöllisesti myös sivuston ylläpitäjät. Henkilökunnan vaihtuessa poistetaan ylimääräiset sivuston käyttäjät ja vaihdetaan tarvittaessa salasanat.

Näillä nurkkien siivoamisilla sivusto pysyy hyvin siistinä, ajantasaisena ja mikä tärkeintä, miellyttävänä käyttää.


Lue myös nämä